2018-2019

Закінчення 2018-2019го Шкільного Року в Школі Українознавства

ОУА “Самопоміч” Нью-Йорку

8 червня пролунав останній дзвоник в Школі Українознавства ОУА “Самопоміч” Нью-Йорку 2018-2019 навчального року. Закриються двері на літні канікули, розбіжаться учні та настане тиша. Ніби й чекали літа, але з сумом прощються учні з своїми друзями, а особливо наші випускники. Цього року, 63 учні з 9 шкіл метрополії Нью-Йорку отримали дипломи, між ними також були наші випускники. На їхнє місце 14-го вересня прийде нова зміна – учні з дошкілля – вони стануть першокласниками. Минулого 2018 року у випускному класі ми мали 14 матурантів, які успішно склали випускні іспити. Цього року маємо п’ятеро (5) випускників та четверо (4) матурантів. Останній день у школі розпочався богослужінням у храмі св. Юра, який відвідали вся школа. Опісля служби, всі учні, вчителі, батьки та гості зібралися на офіційне закриття шкільного року, де директор маг. Іван Макар подякував всім учетелям за успішне проведення навчання, плідну співпрацю, та побажав приємного літа, а також нагадав учням, щоб вони далі продовжували розмовляти та читати українською мовою під час канікул. Директор разом з своїми заступниками п. Христин Піхманець та п. Талею Даниш подарували всім вчетелям, асистентам та членам батьківського комітету на чолі з п. Оксаною Коваль троянди, у знак подяки та співпраці на протязі шкільного року. Шановна пані Наталя Дума, голова Нью-Йоркського відділу ОУА “Самопоміч” також привітала дітей з успішним закінченням року та з гордістю відзначила, яке прекрасне молоде покоління українців підростає на американській землі, покоління яке продовжує роботу засіяну ще першими імігнантами з України. Свято не обійшлося без пісні. Під керівництвом вчительки співу Елі Романишин та Анастасії Антонів, вчительки літератури, яка підігравала на фортепіано, учні виконали пісню “Моя Україно”. Також, випускники подарували школі чуттєву пісню “Прощавай, Рідна Школо Моя”. На кінець свята, вся школа заспівала гімн України.

Протягом цього року, багато цікавого відбулося у школі, навчальний процес вирував, наповнений різноманітними подіями та співпрацями. Від урочистого відзначення пам”яті Голодомору, де щорічно учні викладають стебла пшениці у Храмі св. Патрика на 5-й авеню, під час молебню, де присутні українські та американські політичні діячі до великого та гучного Різдвяного концерту, дня вшанування пам”яті героїв Майдану, дня пам”яті Тараса Шевченка, виконання гаїлок коло храму св. Юра на Великдень, Перша Сповідь та Урочисте Причастя, День синьо-жовтих кольорів та української символіки.

Вчителі та адміністратори, за підтримки батьківського комітету приділяють зусилля, час і увагу учням з наміром і надією виховати освічених та свідомих громадян українського походження. Тому, разом з традиційною навчальною програмою, Школа влаштовує культурні, мистецькі й розважальні заходи та приймає участь у суспільних акціях. Наша Школа розпочала співпрацю з Львівською обласною бібліотекою для дітей (https://lodb.org.ua), яка провела для нас відео-семінар про молоді роки Тараса Шевченка, а також дала нам можливість шукути матеріали у їхній он-лайн бібліяифотеці. Цього року стало можливим для наших учнів складати іспит із знання української мови (Ukrainіаn Proficiency Exam) в Нью-Йоркському Університеті (NYU) для отримання університетських кредитів, будучи в старших класах (high school), цей іспит оплачується батьками. Школа також присвячує час благодійній роботі. Щороку, у грудні місяці, ми співпрацюємо з організацією Razom, беручи участь у проекті “Toy Drive” (https://razomforukraine.org/toydriveend2018/ ), де збираємо, одяг, іграшки та шкільні приладдя, щоб надіслати подарунки дітям в Україні на Різдвяні свята. Весною, цього року, також брали участь у благодійній акції, де збирали одяг та інші необхідні речі для дитячого притулку в Полтаві.

Ми активно залучаємо наших дітей до різних культурних та літературних подій: пишемо писанки, відвідуємо український музей, запрошуємо колядників з вертепом з Village Voices, читаємо поезію зі Сергієм Жаданом та навіть розмовляємо про політику з Андрієм Парубієм. Ми віримо, що такі заходи допоможуть нашим дітям та їх батькам підтримувати тісні зв’язки з Україною, нашою мовою та культурою.

Школа Українознавства ОУА «Самопоміч» у Нью-Йорку існує вже понад 65 років завдяки праці й підтримці сотень попередніх вчителів, адміністраторів та батьків. Слід згадати також, постійну духовну опіку всечесніших отців церкви св. Юра, a також фінансову підтримку товариства «Самопоміч». Навчання відбувається по суботах, з 9-ої ранку до 1-oї пополудні.

Школа знаходиться за адресою 215 E. 6th Street, New York, N.Y. 10003.


Автор статті: маг. Іван Макар, Директор Школи, та маг. Валентина Глушак, вчитель Історії України.

Автор фото: Андрій Коваль

1 червня 2019 року - Матуральний Бенкет у школі українознавства

1 червня 2019 року у Йонкерсі відбувся Матуральний Бенкет шкіл українознавства метрополії Нью Йорку. Серед матурантів - випускники школи українознавства Самопоміч Нью Йорк

1 червня - День синьо-жовтих кольорів та української символіки!

1 червня - Прогулька в Український Музей - старші класи

1го червня старші класи (8, 9, 10) йдуть зі своїми вчителями о 12:00 год. до Українського Музею оглянути виставку "Українське Коло - до 100 річчя Визвольних Змагань 1917-1921"


8 червня - Закінчення навчального року

Просимо дітей одягнути вишиванки

З пошаною до Вас,


Дирекція Школи Українознавства

Допомога для сиріт

Христос Воскрес!

З благословенням пароха церкви св. Юра о. Єміліяна, Марійська Дружина проводить збір речей: одяг, взуття, ігри, канцелярські товари, олівці, фломастери, ручки для дітей сиріт і потребуючих хворих дітей, якими опікуються отці василіяни ( монастир св. Онуфрія, м Львів) які будуть в літньому таборі при монастирі.

Якщо ви маєте такі речі і жертвене серце, приносіть в час фестивалю до столу Марійської Дружини або в суботу, 1 червня до школи.

З повагою до Вас,

Дирекція ШУ

А вже весна скресла...

На Великдень 28го квітня 2019 року, під керівництвом п. Христі Горської-Макар дівчатка школи знову продемонстрували українській громаді стародавню українську Великодню традицію виведення гагілок (гаївок). Знимки можна перреглянути ТУТ


Свято Писанки у Школі Українознавства

Ось уже традиційно, з наближенням Великодніх свят "Світличка" радо відгукується на запрошення від осередку СУМ та Школи Українознавства на свято "Розпис Писанки". Наші наймолодші школярики були в захоплені, що разом, гуртом, з усім класом ми прийшли "у гості"!

У теплій, домашній атмосфері, під супровід української музики діти мали змогу виготовити писанки власноруч використовуючи різні матеріали (фарби, наліпки, кольоровий папір, віск). Тепла, гостинна атмосфера під час спілкування, традиційні українські страви, додавали святкового настрою! Знимки до Вашої уваги ТУТ

Дякуємо організаторам!

Дирекція Школи Українознавства

та

Батьківський Комітет

вітає всіх учнів, батьків та вчителів

з Великодними святами!

Христос Воскрес! Воістину Воскрес!

Хай мир у серці Вашому панує,

Хай Матір Божа щастя Вам дарує,

Ісус Христос - здоров'я шле з небес.

Христос Воскрес! Воістину Воскрес!


Пригадуємо Вам що з огляду Великодних свят,

навчання в Школі не відбудеться

в суботу, 20 квітня та в суботу, 27-го квітня, 2019р.

Навчання розпочнеться 4-го травня.


Запрошуємо всіх на Гагілки у виконанні наших учнів, які відбудуться після Богослужіння

з дванадцятої години дня на Великдень, 28-го квітня перед церквою Св. Юра.

Ласкаво просимо всіх до участи в цій веселій

Великодній традиції.


СМАЧНОЇ ПАСКИ!

Тарасова Весна

Навесні ти народився — навесні,

Як вкривали землю проліски рясні,

Як струмочки збігали з гір,

І бруньки нам дурманили зір.

Як співали в садах солов'ї,

Оживали поля і гаї,

Як з небес веселкових заграв

Промінь сонця тепло дарував.

Cубота 9 березня 2019р. Березень – це місяць Тараса Шевченка, великого українського поета, письменника та художника. Його внесок в українську культуру та літературу та його геніальність були також відомі за кордонами України.

205 років з його дня народження українці по всому світу відзначають силу його слова. Шевченко залишається актуальним у XXI столітті. Його “Кобзар” – друга книжка після Біблії у сум”ї кожного свідомого українця.

У Нью-Йорку на честь Тараса Шевченка також відбулося чимало заходів. В Українському Інституті Америки пройшли три Шевченківські конференції про вшанування творів Кобзаря. Український драматичний театр в Нью Йорку народного артиста України Івана Бернацького представив виставу “Катерина”.

У Школі Українознавства ОУА Самопоміч Нью-Йорку також відбулося щорічне Шевченківське Свято, де свої виступи показили учні від Світлички та до 11 класу. Свято розпочалося урочистим зверненням директора школи маг. Івана Макара до учнів, батьків та гостей, серез яких були п. Дума, голова товариства “Самопоміч” та спонсор нашої школи та настоятель храму Св. Юра отець Еміліан Дорош, з такими словами: “В історії назавжди залишаються імена, які з гордістю вимовляє, пам”ятає і шанує людство. До них належать і ім”я великого українського поета Тараса Шевченка. Увесь свій могутній талант він присвятив служінню українському народові.”

У виконанні учні школи лунали вірші “Тополя”, “Вічне слово Тараса”, “Уклін тобі Тарасе”, пісні “Бандуристе Орле Сизий”, “Мій Рідний Край”, “Мова рідна”, цікаві факти про життя Кобзаря. Захоплючу сценку приготували учні 9-10 класів “Жінки в житті Шевченка” під керівництвом опікунів класів п. Олі Матвіїшин та п. Анастасія Антонів. Дівчата, граючи ролі жінок Шевченка, мали одяг притаманний тій країні, звідки походила та чи інша красуня. Зокрема, з Німеннини, Польщі, царської Росії ну і звичайно з коханої України.

Учні під керівництвом п. Елі Романишин, вчительки співу та деригентки та п. Анастасії Антонів, вчительки літератури, яка грала на фортепіано, наповнили концертний зал музикою та співом. Ведучою концерту була п. Валентина Глушак, вчетелька історії України.

На закінчення, учнів 2-7 класів виконали прекрасну пісню “Тарасова Весна”:

Ой, Тарасе, батьку наш,

Прийде, прийде ще той час,

І прокинеться люд наш від сну,

І зустріне бажану весну.

Вся школа та гості свята завпівали невмиручий “Заповіт” українського Генія Тараса Г. Шевченка, який завжди підтримував і підтримуватиме нас, додаватиме наснаги. Тож нехай “Заповіт” Великого Кобзаря стане заповітом для нас – зберегти мову народу, його звичаї, його пісні й пронести все це через віки.

Знимки зі свята перегляньте ТУТ

Відео зі свята перегляньте ТУТ

Розповідь - Валентина Глушак

Знимки та відео - Андрій Коваль

Збір речей у школі для хворих дітей в Україні - 23-го березня

Шановні Батьки,

Ми отримала вістку від сестри Дії яка працювала в нас в ц Юра декілька років, в канцеляріі, в церкві і в школі. Тепер сестра є в монастирі сестер василіянок у Полтаві і опікуються вона дітьми з ДЦП ( дітьми які мають параліч). Марійська дружина при ц св Юра старається допомогти цим дітям зібрати іграшки, конструктори, одяг ітд. Просять наших батьків та вчителів долучитися до збірки. Висилаємо інфовід сестри:

Ще раз дякую за Вашу жертовність за зв'язок, а тепер до потреби. Це хлопчики і дівчатка різного віку від 1 року до 16 років, переважно з неповних сімей, сироти а є і такі що дідусь або бабуся їх виховує. То можна щось з одягу, взуття, а з канцелярії можна щось таке що би розвивати дрібну моторику рук, можна квілінг, розмальовки, мягкий пластилін, мягкі геометричні фігури, різної форми розвиваючі книжки, різні звірята... і все в такому плані було би дуже добре для дітей. Бо я переважно роблю з дітьми різного роду аплікації, це те що нам під силу, бо не дуже є з чого. Буду дуже вдячна за не байдужість. Ще хочу сказати що той хто ділиться своїм кусочком хліба той збере повний кошик... Ще раз дякую.

Ось інформація

6 хлопчиків 7-9 років ,

5 хл. 12-14 років.

8 дівчаток 6 - 10 років,

4 дівчинки 11 -14 років.

8 маленьких дітей 3 -4 роки , бо на дуже малесеньких то там свої ортопедичні корсетики, повязки. Вибачте якщо це трохи компліковано...

Ще адресa:

Святоуспенський Монастир

С. ДІЯ ЗАГУРСЬКА

Ву. Коцюбинського, 22

Полтава

Україна

36039

В цю суботу, 23 березня, з 9:00 - 1:00 при вході до школи члени Марійської дружини будуть прймати пожертви. Просимо включитися до цієї благодійної акції та вашою жертвеністю збагатити життя цим дітям.

З повагою до Вас,

Дирекція ШУ

Урочисте Святе Причастя відбудеться 5го травня 2019 року


Урочисте Святе Причастя відбудеться 5го травня 2019 року (сповідь 4го травня), дітей готуватиме о. Себастіян Бондаренко,ЧССВ

Більше інформацій про реєстрацію та проведення свята опубліковано ТУТ

Шевченківське Свято!

У суботу 9 березня, 2019р. відбудеться концерт учнів

Школи Українознавства «ОУА» Самопоміч,

присвячений 205-ій річниці від дня народження

великого українського кобзаря Тараса Шевченка.

Шкільне свято представлятиме відомі твори Шевченка у

виконанні учнів. Добровільний Даток: $10

Концерт починатиметься об 11-ій годині рано, в шкільній

аудиторії Академії св. Юра, 215 схід 6-та вулиця.

Запрошуємо всю громаду до участи!

З повагою,

Дирекція Школи Українознавства

У пам’ять про небесну сотню

Школа віддала честь загиблим на Майдані 5 років тому.... знимки / відео

А сотню вже зустріли небеса..

Летіли легко, хоч Майдан ридав…

І з кров´ю перемішана сльоза….

А батько сина ще не відпускав..

Й заплакав Бог,побачивши загін:

Спереду — сотник ,молодий,вродливий

І юний хлопчик в касці голубій,

І вчитель літній-сивий-сивий..

І рани їхні вже не їм болять..

Жовто-блакитний стяг покрив їм тіло..

Як крила ангела, злітаючи назад,

Небесна сотня в вирій полетіла…

Людмила Максимлюк (21.02 2014)

Різдвяні Вітання

Дорогі Вчителі та Батьки учнів Школи Українознавства!


З нагоди прийдешіх Різдвяних Свят Дирекція Школи Українознавства хоче подякувати всім вчителям та батькам за тісну співпрацю впродовж шкільного року та побажати кріпкого здоровя, багато щастя та всіх Божих ласк Вам та Вашим родинам.


Хай Різдво з тим завітає,

Чого серце забажає.

Хай несе у кожну хату

Щастя, радості багато,

Хай смачна кутя Вам вдасться,

Хай в сім’ї панує щастя.

Щоб весела коляда

В хату радість принесла.

Христос рождається!



Христос Родився! Славімо Його!


Веселих Свят!


З повагою до Вас,

Дирекція Школи Українознавства

Святий Миколай у Школі Українознавства

22-го грудня Cв. Миколай завітав зі своїм ангелом до школи роздати подарунки чемним дітям Світлички

Дорогі Вчителі та Батьки учнів Школи Українознавства!


Дирекція Школи Українознавства хоче подякувати всім вчителям за підготовку учнів до виступу на Різдвяному Концерті та за допомогу у переведення програми. Учні гарно виступили і це завдяки вашій невтомній праці. Зокрема складаємо подяку вчительці співу, п. Елі Романишин, за чудові колядки у виконанні наших учнів, п. Анастасії Антонів за пригравання на фортеп'яні, п. Анастасії Барабаш за переведення програми, та вчителям старших клас на чолі з п. Олею Матвіїшин за представлення цікавого Вертепу.

Дякуємо!

Також дякуємо Батьківському Комітетові на чолі з п. Оксаною Коваль та всім батькам, котрі влаштували перекуску та підготовили залю до концерту. Ваші зусилля не пройшли даремно, бо концерт вдався на славу. Дякуємо!


Знов, щиро дякуємо всім!

З повагою до Вас,

Дирекція Школи Українознавства

Свято Різдва у Школі Українознавства ОУА “Самопоміч”

Нью-Йорк. 15 грудня 2018 р.

Автор статті: Анастасія Барабаш.

Фото: Андрій Ничка

Y Школі Українознавства ОУА “Самопоміч” у Нью-Йорку відбувся різдвяний концерт. Свято Різдва завжди дарує любов і ласку до Христа. Це найбільше земне свято, свято миру і добра. З кожним роком наша школа все більше поповнюється дітьми. Це маленька Україна. І завдяки цьому, цей концерт перетворюється у магічне дійство, яке наповнює шкільну атмосферу святковим духом.


Розпочався концерт вітальним словом від директора школи, мгр. Івана Макара, до дітей, батьків та всіх присутніх. Пан І.Макар висловив подяку ОУА “Самопоміч,” пані Наталі Думі, голові Нью-Йоркського відділу ОУА та іншим членам управи товариства “Самопоміч”, пароху церкви Святого Юра та отцям Василіанам за їхню підтримку, також батькам та батьківському комітету, який очолює пані Оксана Коваль, за їхню допомогу в організації проведення концерту, і також усім вчителям. На святі, школа була рада вітати Владику Павла Хомницького та преподобних отців. Директор засвітив різдвяні вогники, як символ пам’яті, про загиблих вояків на сході з Росією, та на честь полонених українських моряків і про те, що ми їх пам’ятаємо у цей різдвяний час.


Різдвяний концерт був сповнений чарівної коляди, новорічними піснями та театралізованими дійствами від учнів “Світлички” і до 11 класу. Всі вчителі ретельно готувалися з дітьми, щоб створити святковий і неперевершений настрій. Адже в залі були присутні батьки, які з нетерпінням чекали виступу своїх дітей. Диригувала учням вчителька співу пані Еля Романишин під музичний супровід пані Анастасії Антонів, від наймолодших вихованців “Світлички”, які порадували всіх веселими піснями до

найстарших учнів школи, які підготували вертеп. Цього року, як і в минулі роки, вчителька української мови, пані Оля Матвіїшин, сумлінно і невтомно працювала разом з учнями 8-11 класів, щоб відтворити давню українську різдвяну традицію, вертеп. Ще з однією сценкою до пісеньки про ялинку виступили учні 5 класу під керівництвом вчительки пані Галини Дорожинської, а також продемонстрували ялинкові прикраси, які виготовили власноруч. На сцені пролунало багато інших колядок, щедрівок, пісень та віршиків, а шкільний хор виконав коляду “В різдвяну ніч”. Програму провела пані Анастасія Барабаш, учителька культури.


Завершився різдвяний концерт побажаннями веселих свят від пана І. Макара та колядою “Бог Предвічний,” яку заколядували учні всієї школи і усі присутні в залі.

Фотографії можна переглянути ТУТ